Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Hvis det mod forventning går galt

Hvad gør du, hvis der mod forventning er fejl eller mangler ved byggearbejdet? Hvor kan du klage? Og hvad skal du være opmærksom på, når du vil klage? Her får du fem gode råd

1. Kontakt først virksomheden
Hvis det viser sig, at der enten er fejl og mangler ved arbejdet, eller du synes, at prisen for et regningsarbejde er for høj, skal du først og fremmest tage fat i virksomheden. Lav en aftale om, at håndværkeren kommer og ser på arbejdet.

2. Du skal klage i rette tid
Efter arbejdet er færdigt, dækker garantien i op til tre år for synlige fejl og op til ti år for skjulte fejl og mangler. Det betyder, at byggevirksomheden uden beregning skal udbedre eventuelle fejl og mangler inden for denne periode. Det er vigtigt, at du reklamerer i rette tid til byggevirksomheden, hvilket vil sige hurtigst mulig efter du har opdaget en fejl eller en mangel ved det udførte arbejde. Ellers kan du miste retten til at få fejl eller mangel udbedret.

3. Mangler skal udbedres
Byggevirksomheden har ret og pligt til at udbedre fejlen eller manglen, og det skal ske uden ekstra omkostninger for dig. Udgangspunktet er derfor ikke, at du får økonomisk kompensation, men at manglen udbedres.

4. Klag til et godkendt ankenævn
Hvis du og byggevirksomheden ikke selv kan løse konflikten, kan du vælge at klage til et ankenævn eller at indbringe sagen for en domstol.

Da der er godkendte ankenævn inden for byggeriets område, vil dit forsikringsselskab ikke tage stilling til en anmodning om retshjælpsdækning, før konflikten er afgjort ved et af de godkendte ankenævn. De samme regler gælder, hvis du ønsker at søge om fri proces.
 
På godt dansk betyder det, at du lige så godt kan starte en klagesag ved et godkendt ankenævn, hvis du ikke selv kan løse en uenighed om f.eks. mangler ved arbejdet.

OBS: For at kunne klage, skal du have betalt den del af det fakturerede beløb, der ikke er uenighed om.

5. Få behandlet din klage hurtigt og billigt
Hvis virksomheden er medlem af Dansk Byggeri, kan du klage til Byggeriets Ankenævn.

Klik her eller i venstremenuen for at læse, hvordan du klager til Byggeriets Ankenævn

Se en liste over ankenævn på Forbrugerstyrelsens hjemmeside, www.forbrug.dk.

Gældende vedtægter

Download vedtægterne gældende fra den 15. maj 2019

Vedtægterne gælder for aftaler indgået efter den 15. maj 2019. Tidligere vedtægter for aftaler indgået før den 15. maj 2019 finder du her