Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

6 myter om håndværkere – passer de?

Håndværkere forventer, at du stiller øl til dem, de kommer ikke til tiden, og de sviner. Bolius har samlet 6 myter om håndværkere - læs om de holder eller ej

Af Kim Gregersen, Bolius

Der er masser af myter om håndværkere, men er de sande eller falske? Bolius.dk har spurgt fagekspert og bygningskonstruktør i Bolius, Jeannette Standly Mikkelsen, og direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen.

1. Håndværkere forventer, at du stiller øl frem
Jeannette Standly Mikkelsen: Nej, det gør de ikke. Det er meget få håndværkere, der drikker øl i arbejdstiden i dag. Det er en god gestus, hvis du stiller en sodavand til dem, men det er ikke noget, at de forventer.

Michael H. Nielsen: Øl og alkohol har ikke noget at gøre på en byggearbejdsplads. Hvis man ønsker at beværte sine håndværkere -  hvilket på ingen måde er et krav - så tag en snak med dem, om det er kaffe, eller vand de vil foretrække.

2. Håndværkere kommer ikke til tiden
Jeannette Standly Mikkelsen: Der er nogle håndværkere, der ikke kan finde ud af at komme til tiden, og håndværkere er ikke bundet af helt faste mødetider ligesom andre. Vi hører tit fra private, at håndværkerne ikke kommer til de aftalte tidspunkter og undlader at ringe og sige, at de ikke kan komme på det aftalte tidspunkt, og så kan de være svære at komme i kontakt med.  Vores oplevelse som rådgivere er, at håndværkere stort set altid overholder tiden, når vi holder byggemøder med dem.

Michael H. Nielsen: Når håndværkere arbejder, har de ofte flere pladser og opgaver, som skal løses. Ofte skal der også hentes materialer og løses opgaver på et værksted, som en del af byggeopgaven. Det betyder, at håndværkere kører meget omkring og derfor kan blive forsinket af trafik eller andre opgaver. Men det er ikke en bevidst handling.  Pointér derfor gerne over for en håndværker, hvis der er tidsplaner eller mødetidspunkter, som er vigtige, at håndværkerne skal overholde. Så vil de gøre, hvad de kan for at indfri dine forventninger.

Læs mere om styring af håndværkere

3. Håndværkere bliver aldrig færdige til tiden
Jeannette Standly Mikkelsen: Det er relativt ofte, at en håndværker ikke bliver færdig til den aftalte tid, men det er langtfra altid hans skyld. Det skyldes i nogen grad, hvis du som kunde laver om i aftalen undervejs, ændrer materialevalg, eller vil have udført ekstra arbejde. Men der findes da også håndværkere, som kronisk ikke kan finde ud af at blive færdige til tiden.

Michael H. Nielsen: Lav altid en aftale, hvor færdiggørelsestidspunktet er aftalt og præciseret. Men husk på, at hvis opgaven ændres undervejs hvis der skal laves flere opgaver, eller der aftales nye løsninger - så har det betydning for færdiggørelsestidspunktet. Så spørg ind til det undervejs i processen.

Læs mere om klager over håndværkere

4. Håndværkere sviner
Jeannette Standly Mikkelsen: Alle, der har håndværkere indenfor, forventer, at de efterlader huset præcis, som de modtog det. Men håndværk sviner og støver, og håndværkere er ikke rengøringsfolk - det må du forvente. Ellers skal du aftale skriftligt, at fx gulvet skal vaskes, og vinduerne pudses, men det er dyrt. Du kan dog godt forvente, at håndværkeren skal rydde op efter sig og tage byggeaffald med.

Michael H. Nielsen: Aftal, hvad du forventer omkring oplagring af byggematerialer, byggeaffald og oprydning på byggepladsen. Når det er aftalt, og dine ønsker er præciseret, så vil håndværkerne gøre deres til at rydde op undervejs i processen.
 
Læs mere om 5 ting, du ikke kan forvente af din håndværker

5. Håndværkere laver ikke tingene ordentligt
Bolius Boligejeranalyse 2014, som TNS Gallup har lavet for Bolius, viser, at 80 procent har generelt gode erfaringer med håndværkere. De, der har dårlige erfaringer, mener især, at arbejdet ikke er af en ordentlig kvalitet, og at håndværkerne er upålidelige.

Jeannette Standly Mikkelsen: I de fleste tilfælde synes jeg, at de rent byggeteknisk laver deres arbejde ordentligt. Det, der er problemet, er, at vi som kunder bliver mere og mere krævende og stiller nogle skærpede krav i forhold til de faglige tolerancer, fx er det ok, at der er små ujævnheder i spartlingen, som er synlige, når der er modlys eller spotlys på.

Læs mere om byggesjusk

Michael H. Nielsen: Sørg altid for at få aftalt og helst på skrift hvad der skal laves, og hvad der skal leveres af materialer og kvalitetsniveau. Er der tydelige aftaler og afstemte forventninger om, hvilken kvalitet der skal leveres, så leveres byggeprojektet også ordentligt!

Læs mere om håndværkeraftaler

6. Kan du ikke blive andet, kan du blive håndværker
Jeannette Standly Mikkelsen: En gammel talemåde siger, at hvis du ingen hjerne har, kan du blive  håndværker. Men det passer ikke. Det tager som udgangspunkt mindst 3 år at blive håndværker, og der er en masser bogligt i det også. Og fordi, at man er god til at bruge sine hænder, er det jo ikke ensbetydende med, at man ikke kan bruge sit hoved.

Michael H. Nielsen: At få et svendebrev som håndværker tager typisk 3 ½ til 4 år, og uddannelsen foregår på en erhvervsskole i kombination med praktikpladsophold i en virksomhed. Der er stopprøver undervejs, og kan en lærling ikke sit stof - praktisk og teoretisk - så får han eller hun heller ikke et svendebrev. Der er stor respekt omkring det danske erhvervsuddannelsessystem rundt om i verden. Så det er en myte, at alle kan blive håndværker!