Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

3 praktiske råd til din renovering og ombygning

Drømmer du om at bygge om i huset? Renovere kælderen? Eller måske skal stuen renoveres, før det nye drømmehus er helt perfekt? Mange boligdrømme kan blive til virkelighed med vellykkede renoveringsprojekter

Renovering og ombygning kræver god planlægning for at blive en succes, specielt når man taler om f.eks. energirenovering eller efterisolering. Derfor har vi samlet nogle gode råd til dig, så du kan få opfyldt dine boligdrømme helt uden problemer og forsinkelser.

1. Sørg for at have styr på formalia i god tid inden du påbegynder din renovering
Når du renoverer og bygger om i dit hus eller din lejlighed, kan det være nødvendigt at få en tilladelse fra kommunen, inden du går i gang. Om du skal have en byggetilladelse eller anmelde dit projekt til kommunen afhænger som regel af renoveringsprojektets størrelse. I de fleste kommuner deles renoverings- og byggeprojekter op i tre kategorier, der kræver tre forskellige ting af dig:

  • 1. Renoveringsprojekter, der ikke kræver tilladelse: De fleste renoverings- og ombygningsprojekter, der foregår inden for de eksisterende vægge i dit hus. Det kan fx være ombygning af køkkenet eller etablering af et nyt badeværelse. Dit beboede areal må ikke blive større af ombygningen. Bor du i lejlighed, skal du anmelde byggeprojekter af denne størrelse til din kommune.
  • 2. Renoveringsprojekter, du skal anmelde til din kommune: Mindre ombygnings- og renoveringsprojekter, der foregår uden for de eksisterende vægge i dit hus. Det kan fx være at opføre en ny garage, et udhus eller lignende.
  • 3. Renoveringsprojekter, der kræver byggetilladelse: Alle ombygnings- og renoveringsprojekter, der udvider dit beboede areal. Det kan fx være tilbygninger eller udvidelse af dit hus med en ekstra etage. I nogle tilfælde skal du også søge om byggetilladelse, hvis dit renoveringsprojekt ændrer, hvordan bygningen og dens omgivelser ser ud. Det kan fx være opsætning af en altan på din lejlighed.

Du kan læse mere om byggetilladelser og bestemmelser på din kommunes hjemmeside.

2. Tænk på miljøet – og spar penge
Vil du gerne gøre dit hus billigere at bo i? Og samtidig skåne miljøet? Så kan det være en rigtig fornuftig idé et tænke miljøhensyn ind i din renovering. En miljørenovering eller energirenovering kan fx indebære efterisolering af dit hus, installering af isolerende vinduer og lokalisolering af elektriske installationer.
En grundig miljørenovering kan i det lange løb spare dig for rigtig mange udgifter til opvarmning af dit hus og forbedre dit indeklima betydeligt.

3. Husk garantien
Når du får hjælp af håndværkere til din renovering eller ombygning, bør du altid sørge for, at de er dækkede af en garantiordning. Så er du altid dækket, hvis der skulle opstå uventede problemer med din renovering.

Med Byg Garanti er du nemlig dækket med op til 150.000 kr. gældende pr. den 1. juli 2017, hvis du skulle opdage fejl eller mangler ved det arbejde, din håndværker har udført. Dækningen gælder også, selvom håndværkerfirmaet, der har udført renoveringen, er gået konkurs.


Find en håndværker med Byg Garanti til dit renoveringsprojekt her

Renovering af hus eller ombygning med et flot resultat (foto: Ulrik Samsøe Figen)